resultaten van 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2015

laatst gewijzigd   01-01-2023

Datum Wijziging
december 2015 De inzendingen tussen Kerst en de jaarwisseling worden verwerkt in januari 2016.

Op 23 december is een aantal kwalitatief slechte foto's van stenen in Amsterdam vervangen door aanzienlijk betere en actuele foto's; het gaat om enkele stenen aan de Sloterkade, in de Warmoesstraat en op de Zeedijk.
Er waren wat foutjes gemaakt in Nieuwendam (een dorp in Amsterdam), nu kloppen alle plaatjes weer bij de correcte adressen.

Drie nieuwe reliëfs in Groningen zijn opgenomen in de collectie op 22 december. Gelijkertijd is het dorp Zuidlaren in de Drentse gemeente Tynaarlo toegevoegd aan de lange rij plaatsen met een of meerdere gevelstenen.

De eindspurt van 2015 zet door: op 21 december is er een aanvulling op Terneuzen en een adrescorrectie in Wijhe.

Twee nieuwe gevelstenen in het Groningse Haren zijn aan de collectie toegevoegd op 20 december.

Terneuzen is verrijkt met twee nieuwe aanwinsten, de gegevens zijn op de website gezet op 12 december.

Op 11 december is Den Helder uitgebreid met een vijftal afbeeldingen; vooral de voorgevel aan de Loodsgracht is indrukwekkend. Je vraagt je af of dat nog wel een gevelsteen is . . .

Geen nieuwe aanwinsten, maar wel veel betere plaatjes van de stenen in de Waag en in de Schreierstoren in Amsterdam, ze zijn vervangen op 4 december.

Op 3 december lag er nog wat werk te wachten, er zijn nieuwe inzendingen geplaatst vanuit Boxmeer en Eindhoven en we hebben zelfs een nieuw land kunnen toevoegen: de eerste gevelsteen uit Israël is in de collectie opgenomen.
Een van de nieuwe Eindhovense stenen is een gaper, die is uiteraard ook aan de gaper-collectie toegevoegd.

Er waren erg veel positieve reacties op de nieuwste themapagina, altijd leuk om te merken hoeveel mensen er de webpagina bezoeken en er plezier aan beleven. Een mooie beloning voor het toch wel vele, maar leuke werk.

november 2015 Op 30 november is de theampagina geplaatst met het thema 'Puzzel'.

Er is bij een aantal Amsterdamse gevelstenen een link opgenomen naar de website winkelstories.com, daar staan zeer lezenswaardige verhalen over de geschiedenis van oude Amsterdamse winkelbedrijven en soms ook aardige details over de gevelstenen ter plekke.
De links worden gevonden in straatnamen beginnend met E, G, H, J, P, R en V.
Op diezelfde 27e november is een adres gecorrigeerd en is foto aan de Reguliersdwarsstraat toegevoegd.

Op 24 november is de plaats Zwanenburg (in de Haarlemmermeer) opgenomen in de lijst plaatsen met gevelstenen, op een van die stenen is het een vrolijke boel. Het is wel jammer dat die steen gebroken is.

De twee wapenstenen in Halfweg die we nog misten zijn op 23 november alsnog geplaatst.

Op 20 november zijn aanvullingen en verbeteringen aangebracht bij de Amsterdamse adressen Rokin 72 en Wijde Kapelsteeg 2, ze behoren tot hetzelfde complex, maar hebben toch verschillende straatnamen.

Twee nog ontbrekende foto's van gevelstenen in Eindhoven zijn geplaatst op 11 november.

Op 9 november is nog een restantje in Halfweg bijgeplaatst en is een adresfout in Woerden gecorrigeerd en voorzien van een betere foto.

De afbeeldingen van de stenen aan het voormalige Gemeenlandshuis in Halfweg zijn vervangen na de opknapbeurt die de stenen weer een prachtig aanzien hebben gegeven. Gelijktijdig zijn ook de foto's van de stenen in het gemeentehuis vervangen en is de foto van het deurkalf verplaatst naar de afdeling 'bovenlichten en ander snijwerk'.

Op 6 november is een foto toegevoegd aan de collectie van het Belgische Oudenaarde.
Die afbeelding lag al een aantal dagen te wachten. Oorzaak was de volledige herziening van de lay-out van alle plaatsen in België. Als het goed is komt de opmaak nu volledig overeen met de pagina's van Nederlandse plaatsen. Enige uitzondering zijn het ontbreken van de kolommen voor postcode en leeftijd van de gevelsteen.

oktober 2015 Op 30 oktober is een aantal foto's geplaatst bij de Belgische stad Oudenaarde, waar jarenlang alleen maar tekst te zien was. Dankzij Streetview is in de plaats Aarschot (ook in België) de locatie van een aantal wel geplaatste foto's getraceerd. Aansluitend zijn meer of minder belangrijke verbeteringen aangebracht in de plaatsen Dendermonde, Diest, Hasselt en Sint Truiden.
Op wat rustige momenten zullen meer plaatsen in België aangepast worden op de huidige stijl. Nieuwe inzendingen blijven meer dan welkom.

De werkgroep geveltekens van de vereniging Oud Leiden gaat onvermoeibaar verder met het plaatsen van achtergrondverhalen over de locale gevelstenen. Daar waar mogelijk plaatsen wij een directe link bij elke gevelsteen op onze webpagina's, de laatste aanvulling is van 28 oktober.
Ook in Utrecht is de website van het Utrechts Gevelteken Fonds nieuw leven ingeblazen, onze eerste verwijzingen zijn vanaf eind oktober te zien, voor wie sneller wil zijn verwijzen we naar hun website: http://ugtf.nl/wp/

In Baambrugge is een gevelsteen ontdekt, die blijkbaar nog niet eerder was opgevallen; de foto is geplaatst op 27 oktober.

De Haarlemse Justus van Maurikstraat is recent verrijkt met een nieuwe gevelsteen; op deze website te zien vanaf 24 oktober.

Er zijn rond 20 oktober wat kleine correcties aangebracht op de pagina's van de Waddeneilanden Vlieland en Ameland.

Op 12 oktober is het aantal foto's op de gevelstenenpagina van Eindhoven verdubbeld van 10 naar 20.
We verwachten binnenkort nog meer ontbrekende afbeeldingen te kunnen tonen.

Een serie grote en kleine correcties en aanvullingen is op 7 oktober aangebracht in de volgende plaatsen: Brielle, Goedereede, Hellevoetsluis en Rhenen.

Op 6 oktober introduceren we twee nieuwe dorpen: Sint Laurens in de gemeente Middelburg en Simonshaven in de gemeente Nissewaard.

De verzameling van Zandvoort is op 5 oktober verrijkt met 8 nieuw ontdekte gevelstenen en ook Middelburg is een paar stenen rijker.

Op 4 oktober is Noordwijkerhout aangevuld met drie gevelstenen; helaas is niet van alle stenen het adres bekend. Wie helpt?

Op de eerste dag van de nieuwe maand beginnen we met een serie steentjes in het Franse Sisteron.
In Sneek is een verloren gewaande steen herontdekt, de foto van de opgeknapte steen is geplaatst samen met links naar de molendatabase, waar de historie van de molens is uiteengezet.

september 2015 Terneuzen ontbrak nog steeds in onze Kerninventarisatie Gevelstenen; vanaf 29 september is daaraan een eind gekomen door een aantal kleinere stenen, zowel oud als nieuw.

Op 28 september voegen we twee nieuwe Betuwse dorpen in, te weten Kerk-Avezaath en Lienden met de buurtschap Aalst; beide dorpen behoren tot de gemeente Buren.
Bij Zwartsluis is een tweetal foto's vernieuwd, de eerste is vanwege een schilderbeurt, maar de tweede is een aanzienlijke verbetering in vergelijking met de vorige foto. In Amsterdam is een adrescorrectie bij de Palmgracht doorgevoerd.

Op 27 september is een nieuw ontdekte steen in het Zeeuws-Vlaanderse Graauw geplaatst, de eerste in dit dorp.
In Amsterdam, Dordrecht en Sneek zijn wat tekstuele aanpassingen gedaan betreffende een vroegere locatie respectievelijk een betere omschrijving.
De achtergrondverhalen over de Leidse gevelstenen zijn te vinden op de website van erfgoed Leiden, wij hebben weer een aantal nieuwe links naar die verhalen toegevoegd vanaf onze Leiden-pagina's.

Een onbekende gaper is ontdekt in het Gelderse Zelhem, de foto staat sinds 8 september tussen zijn lotgenoten.

Op 7 september is het bestand van het Zeeuwse Serooskerke met een gevelsteen uitgebreid. Nieuw is het Friese dorp Elsloo, waar we ook een gevelsteen ontdekten.

augustus 2015 Op 17 augustus zijn de plaatsen Lekkum (bij Leeuwarden) en Akersloot uitgebreid met elk een gevelsteen.

Op de miezerige 15e augustus zijn de bestanden van Den Haag, Deventer, Enkhuizen, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht over een groter aantal pagina's verdeeld.
Hierdoor is de downloadsnelheid flink verbeterd.
Als er foutjes zijn gemaakt en het daardoor hapert dan ontvangen we graag een mailtje.

Een reeks niet eerder geplaatste foto's uit 2008 is op 11 augustus opgenomen in de collectie, het betreft de Franse plaatsen Amboise, Chinon en Montsoreau, alle gelegen aan de Loire. Ook de plaats Arras is toegevoegd, direct met het indrukwekkende aantal van 35 gevelstenen.

Op 10 augustus zijn twee nieuwe gevelstenen op de website geïntroduceerd gemaakt door beeldhouwster Frederique Groustra, de stenen zijn geplaatst in Aerdenhout en Alkmaar, binnenkort volgen er meer. Een ook door haar gemaakte steen in Westzaan was al eerder door een van onze vaste inzenders gesignaleerd.

Van een aantal plaatsen vonden we nog oude foto's, het gaat om de Franse plaatsen Amiens, Angers en Saumur. De plaatsjes zijn sinds 8 augustus op de website te zien.

In Edam is een nieuwe gevelsteen ontdekt en ook van buitenlandse locaties zijn foto's gevonden die geplaatst zijn bij de plaatsen Blois, Huisseau-sur-Cossen en Metz. Alles geplaatst op 5 augustus.

Op 4 augustus is de Belgische plaats Zedelgem toegevoegd en kan een van de ontbrekende foto's in Eindhoven worden getoond.

Een nieuwe vondst in Nijmegen en een betere foto uit Wissenkerke zijn de laatste restjes van de maand juli; ze zijn echter pas geplaatst op 3 augustus.

juli 2015 Een nieuwe aanwinst in Venlo, waar de naam van een café mooi is uitgebeeld, is geplaatst op 29 juli.

Aan de zijgevel van twee huizenblokken van Woningbouwcooperatie Eigen Haard aan het President Kennedyplantsoen in Amsterdam vinden we ook gevelstenen. Ze zijn sinds 28 juli opgenomen in onze collectie onder de straatnaam van de voordeur, zijnde Griftstraat en Moerdijkstraat.

Op 27 juli is een betere afbeelding in Ooltgensplaat opgenomen; verder is een omschrijving in Burg-Haamstede gecompleteerd en is het wapen van Haamstede aan de kop toegevoegd.
Het echte nieuws komt echter uit Quebec, vanwaar we de eerste Canadese wapensteen in de website hebben opgenomen.

De nieuwe plaats is Berkel en Rodenrijs, direct met twee gevelstenen en in Giesbeek is sprake van een uitbreiding. Alles on-line sinds 20 juli.

Op 19 juli is een aantal plaatsen op de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse eilanden geactualiseerd en uitgebreid, het gaat om Burgh-Haamstede, Dreischor en Ooltgensplaat.

De reeks stenen in Sint-Oedenrode is verrijkt met een viertal nieuwe afbeeldingen, ze zijn sinds 18 juli toegankelijk.

Liempde en Olland zijn op 17 juli als nieuwe dorpen opgenomen in de lijst Nederlandse plaatsen met gevelstenen. Het eveneens in Noord-Brabant gelegen Schijndel is met drie foto's uitgebreid.

Een verdere aanvulling op Frankrijk is ingebracht op 16 juli; het gaat om de plaatsen Bayeux, Breteuil, Locmariaquer en Nort, allemaal gelegen in het noordwestelijke deel van het land.

Op 14 juli is het aantal achtergrondverhalen over de gevelstenen in Leiden met een drietal uitgebreid.
Tevens is de bovenlichten-pagina van Gouda verrijkt met een veertiental nieuwe foto's.

Op 13 juli is een drietal plaatsen in Frankrijk toegevoegd aan onze gevelstenenverzameling; het gaat om Lyons-la-Forêt, Rouen en Vernon waar we verrassende plaatjes schoten.

Op 10 juli zijn de bestanden van Vlieland en Oost-Vlieland samengevoegd tot één plaats: Oost-Vlieland (gemeente Vlieland); zo wordt verwarring voorkomen.
In Laren is een detail toegevoegd aan de recent geplaatste nieuwe steen.
In Overveen tenslotte is een aantal nieuwe gevelstenen in de Kerninventarisatie opgenomen.

De jaarlijkse clubdag vond op 16 mei in Gouda plaats; de foto's zijn op 9 juli eindelijk geplaatst.
Op dezelfde dag is ook het bijwerken van de Gouda-pagina's van de Kerninventarisatie Gevelstenen afgerond. Misschien heeft een van de deelnemers nog meer of betere foto's; die zullen geplaatst worden zodra ze beschikbaar zijn.

Een oplettende bezoeker ontdekte het ontbrekende adres van een steen in Bussum en in Laren (NH) is een nieuwe gevelsteen geplaatst. De veranderingen zijn op 6 juli aangebracht.

Op 2 juli is begonnen met het actualiseren van het hele bestand van Gouda. Tijdens de jaarlijkse clubdag zijn veel nieuwe foto's gemaakt die oude, kleine versies gaan vervangen. De klus wordt gefaseerd uitgevoerd. Intussen blijven nieuwe inzendingen welkom.

juni 2015 De vroeger slecht zichtbare gevelsteen in Berkenwoude is eindelijk duidelijk op de foto gekomen, daardoor kan ook het opschrift worden gecorrigeerd. De foto is geplaatst op 30 juni.
In Gouda is een steen aan de inventarisatie toegevoegd en zijn van twee stenen foto's van betere kwaliteit geplaatst.

Op 29 juni is de ontbrekende wapensteen van de voormalige gemeente Leende op het web gezet.

mei 2015 De Franse plaats Avignon is op 12 mei binnengekomen in onze collectie, gelijkertijd is een Haagse steen opgenomen die zich in een particuliere verzameling bevindt: een prachtig reliëf van een bakkerij.

Op 9 mei melden we twee nieuwe ontdekkingen in Amsterdam, de eerste heel hoog aan de Plantage Muidergracht en de tweede in de Voormalige Stadstimmerwerf.

Steeds weer worden er nieuwe gevelstenen gemaakt of langer bestaande stenen ontdekt. Op 7 mei kunnen we nieuws zien in de Gelderse plaatsen Angeren en Huissen en in het Zuid-Hollandse Rockanje.

Verscheidene gevelstenen in Eindhoven zijn nog niet door een van onze 'leveranciers' gefotografeerd, maar we hebben goede hoop dat dit eerstdaags verandert. Als voorproefje hebben we alvast een sterk verbeterde foto van de brandweer-steen geplaatst op 2 mei.

april 2015 Meer aanwinsten uit de IJsselvallei zijn aan de Kerninventarisatie toegevoegd op 29 april. Nu betreft het de plaatsen Giesbeek, Hall en Steenderen.

Nieuwe ontdekkingen in Brummen en Eerbeek zijn geplaatst op 27 april, gelijkertijd is een verbeterde foto bij Dieren opgenomen.

Een tekststeen met een taalfout kon in Haarlem eindelijk van het juiste adres voorzien worden, de steen staat sinds 19 april voorin het bestand in plaats van op de laatste plaats. Nog leuker is de terugkeer van de steen met de afbeelding van een drukkerij, afkomstig van drukkerij Enschedé, die nu weer in de openbare ruimte te zien is in de zijgevel van de Filharmonie aan de Lange Begijnestraat.
In Velp is een moderne gevelsteen van een oude boom geplaatst.

Op 18 maart is een niet eerder ontdekte steen aan het Amsterdamse Rokin aan de collectie toegevoegd en tevens drie foto's van stenen in de Zeeuwse plaatsen Driewegen en Hoedekenskerke; uit beide plaatsten hadden we nog niet eerder een gevelsteen.

Er lag nog een inzending uit maart 'op de plank'. De gevelsteen in de Haarlemse Doelstraat is geplaatst op 16 april.

In Haarlem is de snijramenpagina op 11 april fors uitgebreid en de dag daarna is ook een flink aantal gapers uit Haarlem in onze verzameling opgenomen.

maart 2015 We sluiten de maand maart af met de restauratie van de steen SLUYS aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk en een drietal nieuwe links naar de achtergrondverhalen in Leiden  die worden samengesteld door de plaatselijke Werkgroep Geveltekens.

In Nederland en België komen we veel gevelstenen tegen die gerelateerd zijn aan het beroep of het gedachtengoed van de (vroegere) eigenaar. In Spanje zijn het vooral wapenstenen die in de gevels worden aangetroffen. Ze zijn overigens vaak prachtig qua uitvoering, dus aan het vakmanschap heeft het zeker niet gelegen. De laatste voorbeelden zijn geplaatst op 29 maart, ze komen uit Bilbao en Getxo.

Vier nieuwe, moderne gevelstenen zijn op 28 maart op de website geplaatst, drie stuks in Millingen aan de Rijn en eentje in de voor de Kerninventarisatie nieuwe plaats Klarenbeek (gem. Voorst).

Op 27 maart plaatsen we een uitbreiding in Zandvoort en een in Doesburg, daar vervangen we een gelijkertijd een viertal foto's door exemplaren in een hogere resolutie. In Leiden is een ontbrekende foto geplaatst en is het aantal hyperlinks naar interessante achtergrondverhalen verder uitgebreid.

Uitbreiding van de gevelstenen in Lochem en Schijndel is geplaatst op 26 maart. Gelijkertijd is de nog ontbrekende foto geplaatst van een gevelsteen in Zaandam, die al wel in de inventarisatie stond.

Op 25 maart melden we een grondige aanpassing van Rotterdam inclusief drie nieuwe foto's en in Limburg is Susteren als nieuwe plaats opgevoerd met een mooie maar moeilijk te fotograferen gevelsteen.

Twee aanvullingen in Amsterdam op 18 maart: aan het A.S.Onderwijzerhof en in de Kalverstraat; verbazingwekkend dat beide stenen nog nooit eerder geplaatst waren. Staan ons nog meer verrassingen te wachten?

Op 17 maart een uitbreiding van Elshout en een verbetering in Willemstad, beide in Noord-Brabant.

Na een tijdelijke afwezigheid pakken we op 15 maart de draad weer op met enige tekstuele aanpassingen in Sint Agatha en Sint Oedenrode en een nieuwe gevelsteen in Monnickendam. Deze laatste plaats heeft veel gevelstenen, zowel oud als modern die ook alle zeer goed onderhouden zijn.

februari 2015 We eindigen de maand met een vondst aan de Amsterdamse Johan Huizingalaan en drie stenen in het Zuid-Hollandse Rijnsburg.

Op 27 februari kunnen we een nieuw ontdekte gevelsteen in Rijswijk (ZH) melden en zelfs een dozijn nieuwe dierenreliëfs in Lisse.
De pagina's van Leiden zijn uitgebreid met nog meer hyperlinks naar de achtergrondverhalen die de werkgroep Gevelstekens van de Historische Vereniging verzamelt.

De ontbrekende foto van de zandloper in Vlissingen is op 26 februari geplaatst. Ook zijn inmiddels een tekstfout in Dussen en een adresverwisseling in Kaatsheuvel en Giersbergen gecorrigeerd.

Recentelijk is een grote serie reliëfs ontdekt boven voordeuren in Lisse, de eerste groep is geplaatst op 25 februari.

Na een lange tijd van rust op de website zijn er op 21 februari weer nieuwe gevelstenen te melden, vier in Hilversum en drie in Bussum. Het is verrassend hoeveel gevelstenen een relatief kleine plaats als Bussum telt, het aantal 'plaatjes' op de pagina bedraagt inmiddels 74 stuks.

Dat rond blijven speuren resultaat oplevert blijkt maar weer in Haarlem, waar het grote aantal gevelstenen toch weer met één exemplaar is uitgebreid. Wij plaatsen de foto uit de Korte Margarethastraat op 8 februari.

Op 6 februari is een gevelsteen toegevoegd aan het Noord-Hollandse dorp Benningbroek.

Achtergrondverhalen bij de getoonde gevelstenen zijn altijd boeiend. Wij beschouwen het niet als onze taak om deze verhalen te schrijven, maar als we op internet ergens een locatie vinden waar een leuke en redelijk betrouwbare informatie wordt gegeven, dan plaatsen we graag een link daar naar toe.
Op 5 februari breidden we in dat kader de links van Leiden verder uit, met dank aan de plaatselijke vereniging en we ontdekten ook van Purmerend leuke verhalen die nu ook vanaf onze website bereikbaar zijn.

Bij de themapagina's is ook het vorige onderwerp over stoeptegels sinds 4 februari weer bereikbaar, evenals de reacties op dat thema. Alle links zijn gecorrigeerd en waar nodig aangepast.

Het gevelstenenbestand van Purmerend is in één klap meer dan verdubbeld door de ontdekking van een serie stenen in één straat. Ze zijn allemaal geplaatst op 3 februari.

Op 2 februari is een aantal foto's in Alkmaar vervangen door duidelijker exemplaren.

Het restantje van januari is op 1 februari op de website gezet, het betreft reliëfs in Heemstede en in Den Haag.
In de hofstad bleken nogal wat foutjes voor te komen, die zijn zo goed mogelijk gecorrigeerd.

januari 2015 In Zaandam is een nieuwe steen ontdekt en gefotografeerd, vervolgens geplaatst op 25 januari.

Op 21 januari is de gevelsteen in Oude Niedorp op de website gezet, die vroeger aan de buitenzijde zat, maar nu binnen in de horecagelegenheid is geplaatst.

In de afgelopen week waren er inzendingen van nieuwe ontdekkingen in Leiden en Wijk aan Zee, ze zijn geplaatst op 18 januari. Als verrassing kwam er ook een melding binnen van een oude steen, die al jaren in een pand in Huissen zit, een mooie afbeelding!

Een reeks nieuwe verrassingen is geplaatst op dinsdag 13 januari. Het zijn bloemrijke stenen in de West-Friese dorpen Bovenkarspel en Grootebroek en een heel leuk vogeltje aan het eind van de Amsterdamse Herengracht.

Een reeks nieuwe aanwinsten in Margraten is geplaatst op 12 januari.

Op 11 januari zijn foto's van een dozijn bovenlichten in het Amsterdamse centrum op de website geplaatst. Deze pagina's groeien maar langzaam omdat er nog niet wordt opgeroepen om foto's in te zenden. Deze webpagina's hebben een lagere prioriteit dan de gevelstenen zelf.

Twee nieuw ontdekte gevelstenen zijn op 6 januari toegevoegd, ze bevinden zich in de Noord-Hollandse dorpen Burgerbrug en Zuid-Scharwoude.

Op 5 januari is de achterstallige inzending van oudejaarsdag verwerkt: een verbetering en een aanwinst aan de Reyer Anslostraat respectievelijk de Stadhouderskade, beide in Amsterdam.

Na de jaarwisseling zijn op 4 januari ook de gemeentenamen van de snijramen-pagina's aangepast op de gemeentelijke herindeling.
Inmiddels hebben verscheidene vaste inzenders hun goede voornemens al vergezeld laten gaan van nieuw materiaal, we zullen dit in de komende week plaatsen.