resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2017

laatst gewijzigd   16-02-2024

Datum Wijziging
december 2017 Op de laatste dag van het jaar is nog een teruggevonden foto van een Maastrichtse pijproker geplaatst. Slechte gewoonte, dat roken . . . . tijd voor een goed voornemen?
De rest van de achterstand bewaren we gewoon tot 2018; plezierige jaarwisseling!

In Haarlem zijn de drie 17e eeuws dames herenigd, die samen het trio Geloof, Hoop en Liefde uitbeelden. Tot voor kort was in de Haarlemse Ridderstraat alleen De Liefde aanwezig, maar dank zij de inspanningen van met name de SGVH is het stel nu weer compleet en sinds 28 december ook te zien op ons web. We hopen binnenkort een leesbaar verhaal bij de stenen te kunnen plaatsen.

De verloren gewaande bijenkorf aan de Valkenburgerstraat kunnen we op 27 december als gevonden melden, hij is recent herplaatst in de nieuwbouw ter plekke.
Geheel nieuw is het Limburgse dorp Scheulder, waar de zogenaamde blokbreker is ontdekt.

Het restaureren van een drietal gevelstenen aan de Amsterdamse Zeedijk levert een feestelijke gevoel op, dat wordt nog vergroot door de leuke gesneden frontonvulling op nummer 24. Een ontbrekende afbeelding uit de Nieuwe Uilenburgerstraat is ook geplaatst en tot slot kunnen we melden dat de de foto uit Zutphen die we vijf dagen geleden nog misten op 23 december ook aan de collectie is toegevoegd.
Zo kunnen we rustig de feestdagen ingaan.

In Zutphen missen we nog de foto van een steen aan de Tengnagelshoek, gelukkig kregen we al wel een tip over de bijna verborgen locatie. Wie schiet het gewenste plaatje?

Op 17 december is een nieuwe plaats toegevoegd: Noord-Scharwoude in de provincie Noord-Holland. Een dergelijke steen zagen we nog nite eerder, niet gehouwen, niet handgevormd, niet machinaal gegraveerd, maar samengesteld uit stenen onderdelen. Waar leggen we de grens?

Een nieuwe vondst in Weert is geplaatst op 13 december; hij gaat vergezeld van het adres van een vijftal andere reliëfs. Nu maar afwachten wie daar het eerst in de buurt komt om voor ons de foto te maken.

Een aardige gevelsteen uit 2001 in Anna Paulowna bleef tot heden voor ons onopgemerkt; gelukkig is deze steen van een vleeshouwer vanaf 2 december op de site te zien. Mooi aansluitend overigens op het hakblok van de dag ervoor.

Op de eerste dag van de maand een drietal foto's van twee stenen in Amstelveen; in de Sint-Urbanus-Bovenkerk zijn twee 18e eeuws gevelstenen ingemetseld met een hakblok. Een verrassende vondst op een onverwachte locatie.

november 2017 Het is gebleken dat er verwarring ontstond bij de dorpen Beek en Ubbergen in de gemeente Berg en Dal, daarom hebben we de dorpen vanaf 30 november los van elkaar opgenomen, elk met een eigen webpagina.
Er liggen nog een paar restjes van de maand november, die hopen we begin december te verwerken.

28 november is de dag van een aantal lay-out aanpassingen, maar gelukkig hebben we ook nog echt nieuws: we kregen het adres door van een steen in Egmond aan Zee waarvan we de locatie niet kenden; gelijkertijd is een nog onbekende steen uit het naastliggende pand aan de website toegevoegd.

Op 27 november plaatsen we foto's van een drietal stenen die door de inzet van de Amsterdamse VVAG weer voor het grote publiek zichtbaar zijn geworden. Het gaat om een steen aan de Palmdwarsstraat, die uit Trinidad naar Nederland terug is gehaald, om een heel grote steen aan de Marnixstraat en om een wapensteen aan de Moddermolenstraat.
Bij de foto's zijn linkjes aangebracht naar de zeer informatieve website van de VVAG.

Een tekstwijziging in Arnhem en een nieuw ontdekte gevelsteen in Oosterbeek zijn de mutaties van 26 november.

De foto's van een serie opgeknapte gevelstenen in Amsterdam zijn geplaatst op 25 november, ze zijn te vinden bij de Nieuwe Uilenburgerstraat en de Korte Keizersstraat.

Na een periode vol andere activiteiten pakken we op 24 november de draad weer op met een paar waterspuwers in Amersfoort, ze staan na alle 'echte' gevelstenen op de website.

Het aantal gevelstenen uit Heerlen dat op onze website staat is op 12 november in één klap bijna verdrievoudigd: we plaatsten 15 nieuwe afbeeldingen en er volgen er binnenkort nog een paar.

Bij het plaatsen van de nieuwe steen in Oosterhout drie dagen geleden viel de storende reclame weer op die voor de steen op de Markt hing. Gelukkig kunnen we op 9 november een foto van de hele steen plaatsen.

Op 7 november is de foto van de tulp geplaatst, die eerder achter een klimplant verborgen zat.
(hetgeen wij echter niet wisten). Het is een mooie combinatie tussen beroep en locatie die vanaf 6 november voor iedereen op de website te zen is.

november 2017 Een -tot onze grote spijt- verdwenen gaper uit Aerdenhout is vanaf 30 oktober als zodanig gemarkeerd, hopelijk keert hij spoedig terug in het straatbeeld. Als u hem op een ander adres signaleert, dan horen we dat graag.
Bij de Haarlemse stripstenen zijn inmiddels ook linkjes geplaatst naar de tijdschriftartikelen die er uitleg over geven. De gevelstenen in het Amsterdamse pand van Peek & Cloppenburg op de Dam zijn op de goede volgorde geplaatst, rondgaand van Rokin naar Kalverstraat, de ontbrekende plaatjes zijn toegevoegd.
In Denemarken is de plaats Aabenraa nieuw in onze collectie.

Op 28 oktober plaatsen we het tweede stel Haarlemse stenen uit de Remise, ze zijn ontworpen door striptekenaars, de stad maakt zo duidelijk 'stripstad' te zijn.
Een andere uitbreiding vinden we in Hilversum, terwijl in Grouw een tekstwijziging is doorgevoerd.

Een nieuwe serie gevelstenen wordt (gefaseerd) in Haarlem geplaatst in de woonwijk Remise; de stenen hebben allemaal met het openbaar vervoer te maken. De eerste twee foto's zijn ons al toegestuurd en geplaatst op 27 oktober.
Verder is er nieuws uit Beilen, Monnickendam en de nieuwe plaats Hobrede. We blijven verrast worden.

Op 26 oktober melden we nieuwe aanwinsten in de plaatsen Middelie en Purmerend, geografisch vlak bij elkaar in de buurt. Ook in Schoonhoven zijn drie bestaande stenen ontdekt, ze zijn inmiddels voor iedereen te bekijken.

Er is - door andere aktiviteiten - een periode niet aan de website gewerkt. Op 25 oktober pakken we de draad weer op en we beginnen met het verwerken van commentaar van onze bezoekers. Het zijn voornamelijk tekstuele wijzigingen in plaatsen als Aardenburg, Naarden en Rijssen.
Gelukkig zijn er ook nieuwe plaatjes te melden, het gaat om een reliëf aan het Gemeenschapscentrum in het Zeeuwse Koewacht, waarin ook de bibliotheek is ondergebracht. Er is altijd enige aarzeling of deze keramische werken wel tot de gevelstenen gerekend mogen worden, maar het reliëf en de duidelijke verwijzing naar de aard vanb het gebouw hebben de doorslag gegeven.

september 2017 Het is niet indrukwekkend, maar op 17 september is een aantal verbeteringen aangebracht in de pagina's van Borculo, Groenlo en Lochem.

Op 14 september is een aantal (soms kleine) foutjes verbeterd in Amsterdam (Prinsengracht), Limmen, Sint-Maartensdijk en Steenwijk. In een enkel geval is daarbij ook een foto geplaatst.

In Portugal zijn twee wapenstenen uit Sagres toegevoegd en in eigen land melden we op 13 september de nieuwe plaats Bakkeveen en een restauratie in Bodegraven.

Een nieuwe aanwinst is het dorp Barchem in de Achterhoek; we nemen het per 12 september op in de inventarisatie. Eveneens nieuw is het Friese Hemrik, terwijl bij het Noord-Hollandse Westwoud sprake is van een uitbreiding.

Uitbreiding van het bestand in de Amsterdamse Jacob Obrechtstraat en nieuw aanleg van de pagina's van de Limburgse plaatsen Limbricht en Montfort is de winst van 7 september.

Op 6 september is een groot aantal kleine foutjes verbeterd in een zestal plaatsen, veel werk, maar nauwelijks de moeite om te vermelden . . . .
Leuker is de nieuwe Sint Nicolaas aan de gevel van de gelijknamige steeg met als adres Nieuwezijds Voorburgwal 95 in Amsterdam.

De aftrap van deze maand is met de gemeente Leudal in Limburg, dat omvat onder andere de dorpen Baexem, Heythuysen en Roggel. In elk van die dorpen is een gevelsteen opgenomen op 5 september.
Gelijkertijd is in Haastrecht een storende adresfout verholpen.
De aanwinst uit het buitenland bestaat uit een wapensteen in Lagos (Portugal).

augustus 2017 De maand is afgesloten met een aantal restauraties in Haarlem, waarvan vooral het ziekenvervoer aan het Groot Heiligland de moeite van het bekijken waard is. De overige inzendingen gaan mee naar de volgende maand.

Op 29 augustus zijn twee nieuwe vondsten in Amsterdam geplaatst en van twee stenen aldaar is een foto vervangen door een beter exemplaar. Het nieuws uit Haarlem betreft de opgeknapte steen DE HOOP aan de Botermarkt.

Een uitbreiding en een aantal verbeteringen in het originele gevelstenenbestand van Millingen aan de Rijn zijn verwerkt op 28 augustus.

Er duiken nog steeds gevelstenen op die niet eerder ontdekt waren, ditmaal aan de Dorpsstraat in Ruurlo; de foto is geplaatst op 27 augustus. Gelijktijdig is ook een foto geplaatst van een in Groningen ontdekte gaper.

Op 16 augustus is de Franse stad Dijon in onze collectie opgenomen, we kunnen direct 11 plaatjes tonen, maar er is wellicht nog wel meer te vinden in deze mooie stad.

Een drietal Franse dorpen is op 13 augustus aan de wesite toegevoegd. Het betreft de plaatsen Eguisheim, Kaysersberg en Riquewihr, allemaal gelegen in de Elzas. Het is duidelijk dat daar al lang geschiedenis wordt geschreven.
Vanuit Nederland voegen we daar twee stenen in Axel aan toe.

Tekstuele uitbreidingen op de pagina van Bussum en nieuwe plaatjes in de dorpen Aalsmeer en Benthuizen zijn de aanvullingen van 12 augustus.
Gelijkertijd is het bestand van Rotterdam gesplitst; het grote aantal stenen in het depot van het museum is voortaan ondergebracht op een aparte pagina, daardoor is het deel dat wel vanaf de openbare weg is te zien wat overzichtelijker geworden.

Tilburg en Utrecht zijn op 11 augustus elk met één steen verrijkt. Bij onze zuiderburen is het dorp Lissewege in de verzameling opgenomen.

De pagina's van Den Bosch zijn op 10 augustus grondig herzien; daarbij is enige loze informatie verwijderd, maar er zijn ook verbeteringen, doorgaans met een betere of aanvullende foto en zelfs enige gevelstenen die nieuw zijn of die we nog niet eerder toonden.

Een van onze kritische volgers heeft ons geattendeerd op een aantal (veelal tekstuele) foutjes op Amsterdamse webpagina's. We hebben ze dankbaar geaccepteerd en verwerkt.

Slechts een kleine wijziging op 9 augustus: de restauratie van het Enkhuizer wapen aan de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam.

Op 7 augustus is de collectie van Haarlem met keramiek reliëf uitgebreid. Het nabijgelegendorp De Zilk is ook toegevoegd aan de lange lijst met plaatsen met gevelstenen.

Een grote verandering van de gevelstenencollectie in Wageningen is zichtbaar op de website vanaf 5 augustus. Het betreft 1 verbeterde foto, 2 opgeknapte stenen en 5 nieuwe of nieuw ontdekte stenen.

Van Bergen op Zoom was al een groot aantal gevelstenen bekend, toch misten we er nog drie die we toevoegen op 4 augustus. Meteen is ook de foto van een aantal opgeknapte stenen vervangen.
Vanuit het buitenland is het Franse Besançon in de verzameling opgenomen.

Een kleine aanvulling is de steen in Heemstede, die we op 3 augustus plaatsen.

Twee nieuwe plaatsen in Frankrijk zijn op 2 augustus toegevoegd aan de inventarisatie, te weten Beaune en Toul.

De nieuwe maand is begonnen met de ontdekking van een drietal oude gevelstenen in Roermond.
Op 1 augustus is ook de Duitse stad Breisach am Rhein geïntroduceerd, direct met 25 nieuwe afbeeldingen.

juli 2017 We maken de maand vol met de introductie van twee plaatsen in Limburg die nog niet in de collectie voorkwamen: Haelen en Helden.

De Duitse stad Eppingen is op 29 juli in de verzameling opgenomen.

Recente restauraties uit Amsterdam zijn verwerkt op 28 juli, het betreft de Enge Kerksteeg, de Kerkstraat en de Utrechtsestraat.
Binnen de Belgische gemeente Beveren (Oost Vlaanderen) liggen de dorpen Verrebroek en Vrasene; ze blijken elk een gevelsteen te bezitten die vanaf heden ook op de website staat.
Tenslotte is het stadje Axel met een wapensteen toegevoegd; helaas is de steen vlakgekapt.

Het Franse Straatsburg kwam nog niet voor in onze bestanden, daarin is op 24 juli verandering gebracht: nieuw binnengekomen met direct 17 gevelstenen, waaronder enkele heel mooie.

Een kleine uitbreiding van het Rotterdamse Hillegersberg is geplaatst op 21 juli.

Er gaan veel Nederlanders in Frankrijk op vakantie, op 20 juli kunnen we daardoor bijdragen melden uit Honfleur en uit Rosières-en-Santerre.
We hebben ook een ontbrekend adres in Noordwijkerhout aangeleverd gekregen, zo wordt de website steeds accurater.

Het Duitse stadje Burkheim am Kaiserstuhl heeft een lange geschiedenis, die ook zichtbaar is in de gevelstenen ter plaatse. Ze zijn geplaatst op de website op vrijdag 14 juli. Eigenlijk was een Franse plaats vandaag toepasselijker geweest . . . .

Op 13 juli is een onterechte vermelding verwijderd uit Middenbeemster; voorts is een betere beschrijving gegeven bij een steen in Bergen op Zoom en de echte verrassing is dat we weer een nieuwe Nederlandse plaats in onze verzameling opnemen, het gaat om het dorp Hoek bij Terneuzen.

In Amsterdam is een zwaar gehavende steen met een zandloper prachtig gerestaureerd en gepolychromeerd, sinds kort te zien aan de Vinkenstraat en per 12 juli ook in deze inventarisatie. Gelijktijdig geplaatst met een aantal restauraties aan de Bethanienstraat, Langestraat, Prinsengracht, Rokin, Tuinstraat en Waterlooplein.

Het plaatsje Neuf-Brisach in de Franse Elzas is als vestingplaats beroemd, maar verder heeft het weinig spectaculairs. Toch treft men er een aantal gevelstenen aan, die op 11 juli op de website zijn geplaatst.

Weer is een Amsterdamse gevelsteen opgeknapt; we plaatsen op 8 juli een extra afbeelding van de VERGVLDE HARINGBUYS aan het Singel, die zijn naam nu weer eer aan doet.
Gelijkertijd is een aantal tekstuele aanvullingen geplaatst op de tweede pagina van 's-Hertogenbosch.

De Franse plaats Colmar is op 7 juli opgenomen in de verzameling plaatsen met gevelstenen. Hier wordt weer eens de stelling gelogenstraft dat gevelstenen alleen in de 'lage landen' voorkomen: een binnenkomer met direct al 14 items!

De Amsterdamse gevelstenenvereniging VVAG heeft gezorgd voor een nieuw gepolychromeerde gevelsteen aan de Wijdesteeg en voor de herplaatsing van twee stenen die jarenlang in depot lagen. Ook die twee zijn eerst prachtig in kleur gezet; ze zijn te vinden aan de Bickersgracht en de Zeedijk. Bij ons zijn de afbeeldingen geplaatst op 6 juli.

Op 5 juli is een aanvulling geplaatst op de beschrijving van de wapenstenen in het Gelderse Well.
Ook in Vorden stond verkeerde informatie vermeld, dankzij de bewoner kon dit gelukkig gecorrigeerd worden.

juli 2017 Op 12 mei zijn twee wapenstenen toegevoegd aan het bestand van het Gelderse Well.
De dag ervoor kon de omschtijving van een wapensteen aan de Leidse Doezastraat gecorrigeerd worden; altijd blij als er mensen met dit soort detailkennis bijdragen aan de website.

In Bergen op Zoom ontbraken nog verscheidene afbeeldingen bij reeds bekende adressen. Gelukkig is in die lacune op 5 mei voor een groot deel voorzien door plaatsing van 5 nieuwe foto's.
Een aanwinst, maar daarbij ook een puzzel, want de symboliek van een van die gevelstenen is ons nog niet geheel duidelijk.

april 2017 We ronden de maand ook af met aanwinsten uit Limburg, allemaal uit de gemeente Horst aan de Maas. Het betreft de dorpen Broekhuizen, Broekhuizenvorst en Sevenum, alle dorpen zijn nieuw in de Kerninventarisatie. De gapersteen uit Sevenum is (uiteraard) ook opgenomen op de speciale gaper-pagina's.

Op 29 april zijn er twee uitbreidingen uit Limburg: Hoensbroek (2 foto's) en Eygelshoven.

In Amsterdam is een aantal foto's vervangen door grotere en betere exemplaren; het eerste deel is op 20 april geplaatst.
Het is altijd weer een verrassing om te zien hoe en hoeveel stenen in die stad worden opgeknapt.

De evangelist Sint Lucas staat al jaren in een gevel in Geleen, sinds 18 april is hij ook te zien op de gevelstenenwebsite.

De webpagina van Margraten is uitgebreid met zes foto's van gevelstenen; ze zijn geplaatst op 17 april.

Op 16 april is het Limburgse dorp Eygelshoven met stip binnengekomen: direct een negental foto's in deze nieuwe aanwinst binnen de Kerninventarisatie Gevelstenen.

De paasdagen beloven minder mooi te worden dan gehoopt, een goede gelegenheid om de opgelopen achterstand weg te werken. Er zijn op 15 april tekstcorrecties en betere foto's geplaatst in Amsterdam, Kortenhoef en Vreeland.

De eerste aanvulling in deze maand noteren we op 5 april: er zijn twee extra wapenstenen ontdekt in Nieuwkuijk.

maart 2017 De bovenlichtenpagina van Den Haag is op 30 maart met 7 afbeeldingen uitgebreid.

Er zijn op 29 maart twee nieuwe plaatsen toegevoegd aan onze Kerninventarisatie Gevelstenen. Beide liggen in het noorden van Nederland, het gaat om het Drentse dorp Emmer-Compascuum en de Groningse stad Winschoten.

De pagina van Tilburg is op 28 maart verrijkt met twee nieuwe afbeeldingen, slechts een daarvan is een nieuw ontdekte steen, de ander betreft een duidelijker afbeelding.

Op 25 maart is een dozijn foto's geplaatst in de bestanden van Den Haag. Voor een deel betreft het vervanging door een kwalitatief beter en/of groter exemplaar, maar vijf stenen waren nog niet eerder te zien op de website.

Er zijn niet alleen nieuwe aanwinsten te melden, soms worden we ook verrast met foto's uit een voor ons onmogelijke hoek. Zo stuurde de overbuurman van het Foreestenhuis in Hoorn een foto genomen vanaf een bovenverdieping van zijn huis. Zo'n plaatje krijg je nooit vanaf de straat.
Gelijkertijd is op 24 maart ook van een andere steen een betere afbeelding opgenomen.

Iedere keer weer worden we verrast met nog een nieuwe vondst in een van de buitenwijken van Haarlem, ditmaal een leuk, eenvoudig steentje aan de Obistraat. De foto is geplaatst op 23 maart.

In Den Helder kwamen een paar foutieve huisnummers voor, die zijn op 22 maart verbeterd.
Gelijkertijd is een van de onduidelijke foto's vervangen door een scherper exemplaar.
In 's-Hertogenbosch is een steen opgeknapt en ook daarvan voegen we een afbeelding toe.

Omdat Scheveningen nog geheel ontbrak in onze inventarisatie is op 21 maart een nieuwe pagina aangemaakt met direct al een vijftal gevelstenen daar.
Er schijnen er nog meer te zijn, dus we houden ons aanbevolen voor inzendingen.

Op 20 maart zijn de twee naamstenen in de zijgevel van het Amsterdamse Krasnapolsky op onze website verhuisd van de Pijlsteeg naar Dam 9. Met de stenen zelf is natuurlijk niets gebeurd, we hebben er nu wel betere foto's van kunnen plaatsen.
Aansluitend is in Amersfoort een sluitsteen toegevoegd en een slechte kleine foto vervangen door een beter exemplaar.

Na een vervelende computercrash kostte het enige tijd om alles weer op orde te krijgen. Op 19 maart is de eerste inzending van deze maand geplaatst, we hopen snel de achterstand in te lopen.
De aanwinst bevindt zich in Velsen-Zuid.

februari 2017 Op 27 februari is een aantal tekstuele verbeteringen aangebracht bij de plaatsen Utrecht, Terneuzen, Goes en Brielle; het is blijkbaar nog niet de tijd van het jaar voor veel nieuwe ontdekkingen.
We hopen dat het voorjaar snel aanbreekt met beter licht en betere temperaturen.

Op 26 februari is een uitbreiding in de Amsterdamse Kinkerstraat geplaatst.

De nieuwe maand is weer begonnen met een aardig aantal inzendingen. Op 8 februari zijn ze verwerkt, het betreft het Limburgse dorp Posterholt dat nieuw is in onze collectie en aanvullingen en correcties in Schardam (NH).
In de stad Utrecht weten we inmiddels meer over de voorstelling aan de Weerdzijde en in de gelijknamige provincie kunnen we een nieuw dorp opvoeren: Nieuwer Ter Aa waar ook een gevelsteen is aangetroffen.

januari 2017 Een nieuwe ontdekking uit Ermelo is gelijkertijd verwerkt met twee nieuwe links naar achtergrondverhalen over de Burcht in Leiden, namelijk op 29 januari.

De inzendingen van de afgelopen dagen zijn verwerkt op 28 januari. Het betreft gevelstenen aan de Amsterdamse Amsteldijk, in de Lauwerecht in Utrecht en aan de Weerdsingel Oostzijde in dezelfde stad
In Helmond is een datering aangepast en er is een tweetal stenen uit Parijs aan de website toegevoegd.

Op 15 januari is de opbrengst van de voorgaande week op de website gezet. Het gaat ditmaal om de plaatsen Berkel en Rodenrijs, Dwingeloo, Haarlem, IJmuiden en Zoeterwoude-Rijndijk.
Dwingeloo en Zoeterwoude kwamen nog niet eerder voor in onze bestanden.

De collectie gevelstenen in het Limburgse Mechelen is in één klap met 6 stenen uitgebreid. De foto's zijn op 6 januari op de website gezet.

In het Limburgse dorp Partij-Wittem is een nieuw ontdekte oude gevelsteen geplaatst op 5 januari; in het nabijgelegen Mechelen is een snijraam aan de collectie toegevoegd.

De jaarlijkse gemeentelijke herindelingen zijn verwerkt op 4 januari, het blijft dit jaar beperkt tot de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel die zijn samengevoegd tot de nieuwe gemeente Meierijstad. De oude kernen blijven overigens ongewijzigd in onze bestanden staan, alleen verandert de gemeente waar ze onder ressorteren.

Op 3 januari zijn enige nieuwe of verbeterde foto's geplaatst na een bezoek aan het Westfries Museum aan de Rode Steen in Hoorn. Zowel op het gebied van gevelstenen als bij het houtsnijwerk kwamen we verrassingen tegen.