resultaten van 2020 - 2018 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2021

laatst gewijzigd 25-01-2021

Datum Wijziging
   
januari 2021 Aan het Damrak staat het gebouw waarin vroeger De Utrecht een vestiging had, beelden onderstrepen de nobele bedoelingen van de verzekeraars, lees vooral de toelichting die sinds 25 januari te vinden is op ons web.

In het Rijksmuseum in Amsterdam werd aan het eind van de 19e eeuw de Normaalschool voor Teekenonderwijs gesticht. Het fronton boven de entree is vanaf 22 januari te zien bij het adres Hobbemastraat, waar die gevel aan grenst.

Op 19 januari is er weer nieuws uit Amsterdam te melden, de staarteter aan de Emmastraat heeft een broertje op de andere hoek van het blok, aan de Dufaystraat; het is altijd twijfelachtig of zo'n zelfde steen wel voor plaatsing in aanmerking komt.
Aan het Olympiaplein is een tekssteen ontdekt, die aardig is omdat veel letters met instunmenten zijn uitgebeeld.
Aan de RaphaŽlstraat tenslotte is een draak ontdekt

We zijn getipt over nadere informatie over de gevelstenen in Sondel (Fr), we hebben die verhalen via de INFO-links bereikbaar gemaakt.

Aan de Amsterdamse J.J.Viottastraat is een pelikaan ontdekt, de foto is geplaatst op 17 januari.

Uit oude voorraad duikelden we op 14 januari drie wapenstenen op in Heerlen, het is altijd lastig om uit te vinden wie de wapenvoerders zijn.

Een replica van Abrahams offerende van het Joods Historisch Museum, bevindt zich al geruime tijd in de Sint Anthonisbreestraat, van buitenaf te zien op het binnenplein. Sinds 13 januari staat er ook een foto in de Kerninventarisatie.
In de Emmastraat, eveneens in Amsterdam, is een staartbijter ontdekt, ook die foto is vandaag opgenomen.

Op 11 januari zijn twee kleine, wazige foto's uit de Portugees IsraŽlitische Synagoge in Amsterdam (Mr.Visserplein) vervangen door iets duidelijker exemplaren. Gelijktijdig kon de herkomstlocatie erbij vermeld worden.

In Eygelshoven is op 10 januari een jaartal toegevoegd en vanuit Alkmaar kunnen we melden dat de gevelsteen met 'de jas in de wilgen' aan de Van Everdingenstraat eindelijk herplaatst is. Blijkbaar was het te veel moeite om de steen schoon te maken of opnieuw te polychromeren.
De haperende links bij veel Alkmaarse gevelstenen zijn inmiddels ook hersteld.
In Waalwijk zijn nog een paar extra foto's gemaakt met het wapen van Brabant en een paar bloemen.

In Amsterdam zijn op 7 januari de foto's van een wapensteen aan de Paulus Potterstraat en een klassiek tafereel aan de Bernard Zweerskade geplaatst.

Een nieuwe foto is op 5 januari geplaatst in het Belgische Lier: een posthoorn in het voormalige postkantoor. Voor Nederland hebben we de betekenis van het linker wapen in Goedereede als nieuwtje.
Het jaar is nog lang . . . .

Op 4 januari zijn alle verwijzingen aangepast op het nieuwe jaar, daarna zijn we verder gegaan met een lange lijst grotere en kleinere tekstwijzigingen. Een nieuwe volger is nauwgezet alle pagina's aan het doornemen en dan blijken postcodes incompleet, links naar externe sites niet te werken, een opschrift niet volledig weergegeven, enzovoorts. Veel en nuttig werk, maar helaas weinig spectaculair. In Alkmaar is wel ťťn gevelsteen toegevoegd aan de Bergerhout.

We beginnen het nieuwe jaar met de beste wensen voor al onze trouwe en incidentele volgers.

Daarna komen traditiegetrouw de gemeentelijke herindelingen.
Dit jaar hebben die betrekking op de kernen Appingedam, Loppersum en Westerwijtwerd in Groningen, die samen de gemeente Eemsdelta gaan vormen. In Noord-Brabant is de beweging de andere kant op, geen samenvoeging maar de opsplitsing van de vroegere gemeente Haaren, waarbij de kernen met gevelstenen (Biezenmortel, Haaren en Helvoirt) verdeeld worden over Tilburg, Oisterwijk en Vught.

Daarna moeten er nog verscheidene links worden aangepast, dus vragen we begrip voor het feit dat nog niet alles de eerste dag lukt.