resultaten van 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2023

laatst gewijzigd 18-05-2023

Datum Wijziging
   
mei
2023
We hebben de winter definitief achter ons gelaten, dus er is op 18 mei weer nieuws uit de gevelstenenwereld. Het eerste is echter minder leuk, de steen van Grutstraat 20 in Doetinchem is namelijk na brand spoorloos verdwenen. Het volgende nieuws is minder droevig, het adres van het Wapen van Manschot in Gouda is voortaan correct weergegeven aan de Naaierstraat.
De nieuwe aanwinsten bestaan uit de ontdekking van een oude set stenen aan de Korsjespoortsteeg en in hetzelfde Amsterdam de restauratie van Nieuwmarkt 15.
In de zijgevel van Oudezijdsvoorburgwal 94 is de set wapenstenen geplaatst die ooit de hoeken sierden van het Belgisch Verkeersbureau aan het Leidseplein.

Het nieuws van 12 mei bestaat uit een opfrisbeurt van de valk (replica) boven het poortje aan de Bakenessergracht in Haarlem. Geheel nieuw is de ontdekking van de tekststeen uit het oude weeshuis, die nu in een steeg aan de achterzijde van het v/m stadhuis van Sint Maartensdijk zit.

Vanuit Amsterdam ontvingen we een reeks foto's van gerestaureerde of niet eerder ontdekte stenen. Ze zijn geplaatst op 7 mei en betreffen de volgende adressen: Haarlemmerstraat 63, Linnaeushof 93, Spuistraat 94 en Utrechtsestraat 30.

Op 3 mei kunnen we een nieuwe sluitsteen aan de Haarlemse Houtmarkt melden en ook een foto uit Doetinchem van de nieuwe opstelling van de wapensteen aan de Raadhuisstraat geflankeerd door twee leeuwen.

  Op 30 april 2023 hebben we vernomen dat Jef Bartelet op 10 april is overleden.
Hij was het die twintig jaar geleden de website Kerninventarisatie Gevelstenen on-line bracht. Natuurlijk was het nog proberen en zoeken in het begin, maar al spoedig kreeg hij hulp vanuit zijn omgeving en later ook van mensen uit andere delen van het land. Onvermoeibaar bleef hij de website verder verbeteren en aanvullen, tot hij in 2010 naar een opvolger is gaan zoeken om zich meer op zijn woonplaats Maastricht te kunnen richten. Hij bleef echter nog jarenlang bereid om zijn opvolger met raad en daad terzijde te staan.
Jef was ook de initiator van wat de 'clubdagen' gingen heten, een jaarlijkse excursie voor de leveranciers van foto's naar een plaats die iets extra's te bieden had op het gebied van gevelstenen.
We wisten dat Jef ziek was, maar zijn overlijden ontroert ons zeer. We zullen hem in dankbaarheid gedenken.
april
2023
Het lijkt wel of iedereen de inzendingen heeft opgespaard tot het einde van de maand, daarom is het op 30 april even doorwerken om alles tijdig verwerkt te krijgen. We beginnen met vier inzendingen uit Limburg, kijk bij de plaatsen Vaals, Lemiers, Holset (inderdaad: alweer) en Hoogcruts.
Vanuit BelgiŽ kunnen we de nieuwe plaats Wachtebeke melden.

Ook op 24 april een aanwinst vanuit het zuiden van Limburg: een moderne steen in het dorp Holset, gemeente Vaals.

Net over de grens bij het Limburgse Rimburg ligt de Duitse plaats ‹bach-Palenberg waar in het kasteel een wapensteen is aangetroffen, bij ons zichtbaar vanaf 10 april.
In Amsterdam is in de Pieter Baststraat een moderne gevelsteen aangebracht die de vroeger bestemming van het pand prachtig weergeeft.

maart
2023
Op de valreep, de laatste dag van de maand, hebben we nog een viertal foto's in Amersfoort kunnen vervangen door exemplaren in een hogere resolutie, geen indrukwekkende bijdrage, maar wel een kwalitatieve verbetering.
Gelukkig kunnen we gelijktijdig ook een nieuwe aanwinst melden, zijnde een bij elkaar behorend paar bij de ingang van een pand in de Limburgse buurtschap Terlinden, te vinden onder de plaatsnaam Noorbeek.

Op 25 maart kunnen we een nieuwe steen melden vanuit het Limburgse Mechelen, waar een vink is uitgebeeld in de gevel van de familie Vinken.

De maand maart kent weinig nieuwe inzendingen, we kunnen slechts een recent gerestaureerde steen aan de Amsterdamse Kerkstraat melden, de steen zelf stamt uit 1590 en toen was er nog geen sprake van bebouwing op deze plaats.

februari
2023
26 februari is een zonnige dag, dat is ook goed merkbaar in de Amsterdamse Roemer Visscherstraat waar het aantal stenen met zonnen is uitgebreid of van een betere foto voorzien.
In Vlissingen is een kies getrokken, te zien aan de Paul Krugerstraat.

Op 19 februari kunnen we een restauratie melden uit Amsterdam, het gaat om het Walvisbeen aan de Haarlemmerdijk dat weer keurig in kleur is gezet. Een nieuwe ontdekking is de steen in Voorburg met een dirigent, nooit eerder opgemerkt, waarschijnlijk doordat iedereen ter plekke op de verkeerslichten moet letten.

De informatie bij de gevelsteen 'Rusland' in de Amsterdamse Roemer Visscherstraat is verbeterd en bij de naastgelegen zon is op 5 februari het juiste huisnummer vermeld. Net om de hoek is de Tesselschadestraat, het hoekpand is versierd met de koppen die Maria Tesselschade en haar vader zouden uitbeelden.

januari
2023
In het Kloostergebouw van het ziekenhuis Maria Middelares aan de Buitenring in Gent (B) is een wapensteen ontdekt waarvan op 27 januari een foto is geplaatst.

De Gelderse plaats Heveadorp is vanaf 26 januari ook te vinden op onze website, ons zijn drie afbeeldingen toegezonden, maar van dit type steentjes zijn er ter plaatse (en ook daarbuiten) meer aangebracht.

We ontvingen een foto van een niet eerder bekende gevelsteen in de zijgevel van een pand in Bovenkarspel, de afbeelding is op 12 januari aan onze collectie toegevoegd.

Iets noordelijker in de provincie ligt Andijk, een foto van de daar ontdekte gevelsteen in een voormalige slagerij is op 10 januari in de verzameling opgenomen.

Een dag later alweer Haarlem, ditmaal aan de Bakenessergracht 76-78, waar de gevekstenen van een voormalig PTT-gebouw in kleur zijn gezet, deze stenen ontbraken tot nu toe op deze website. Dat is niet het geval met de oude stenen van nr 84, die al jaren kleurloos en daardoor minder prominent in de gevel zaten, daar is op mooie wijze verandering in gebracht.

Op 8 januari plaatsen we een afbeelding met Judith Leyster in de zijgevel van een woning aan de Gerrit van Heesstraat in Haarlem. Het reliŽf was al in april 2022 onthuld, maar wij ontvingen pas dit jaar een foto.

Op de eerste dag van het jaar zijn de gemeentelijke herindelingen verwerkt. Dit jaar omvat het uit de samenvoeging van Brielle, Hellevoetsluis en Oostvoorne tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Gelijktijdig is officiŽle naam van enkele kernen in de gemeente Noardeast-Frysl‚n Friestalig geworden; die namen zijn dan ook vermeld op onze Nederlands-talige pagina's.

We wensen op 1 januari al onze volgers, frequent of incidenteel, een heel gezond en voorspoedig 2023 toe.