resultaten van 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2024

laatst gewijzigd 29-11-2024

Datum Wijziging
november
2024
We blijven nog even in Limburg, op 29 oktober met een uitbreiding van Valkenburg aan de Geul en de introductie van Schin op Geul als nieuwe plaats.
In Maastricht heeft een herplaatsing plaatsgevonden, de heilige die eerst aan de Burgemeester Baudoinstraat 'woonde' heeft inmiddels een plek gevonden op het adres Voltastraat 21. De foto is geplaatst op 28 november.

De eerste plaatsing van deze maand is op 9 november met een bijzondere steen, afkomstig uit de collectie van de Amsterdamse VVAG. De steen hoort echter thuis in Middelburg, daarom is de steen gerestaureerd en op 31 oktober overgedragen aan het Zeeuws Archief. Zie de toelichting bij Hofplein 20 aldaar.

oktober
2024
Op 29 oktober zetten we de eindspurt in voor deze maand met aanwinsten in Bolsward (stadhuis), Enkhuizen (Westerstraat 12) en de nieuwe plaatsen Hooge Zwaluwe en Made.

Het nieuws van 21 oktober bestaat uit een nieuwe ontdekking in Aix-en-Provence, dichter bij huis ligt Tegelen met een nieuwe vondst en vanuit Tilburg is slechts een tekstaanpassing te melden.

In de Wageningse nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord is een vijftal gevelstenen geplaatst. Foto's daarvan zijn sinds 19 oktober te zien op onze website. U vindt ze aan de Henk Blankestijnstraat en in de professorenstraten.

Het Zuid-Hollandse Katwijk aan Zee is op 18 oktober uitgebreid met een steen aan de J. van der Vegtstraat. Voorts zijn er tekstuele correcties aangebracht op de pagina's van 's-Hertogenbosch, Franeker en Périgueux (Fr).

De Limburgse plaats Mheer is op 15 oktober verrijkt met twee foto's van gevelstenen.

Op 3 oktober zijn op de eerste webpagina van 's-Hertogenbosch vier nieuwe foto's geplaatst, twee heiligen aan de Graafseweg en drie stenen aan de Jacob Obrechtstraat.

september
2024
De meegezonden foto's zijn geplaatst op 27 september, het betreft in Amsterdam Dam 11 (betere foto) en Tollensstraat 60 (nieuw) en in 's-Hertogenbosch gaat het om Hinthamerstraat 190 (betere foto) en Hekellaan 50 (nieuw).

Op 26 september is een reeks tekstuele wijzigingen aangebracht, de meeste daarvan in Leeuwarden.

De steen met het zeilschip aan Herengracht 25 in Muiden ziet er oud uit, maar is pas tussen 2010 en 2020 in deze gevel geplaatst; de foto staat sinds 23 september op ons web.

We gaan dapper verder met op 22 september een aantal gerestaureerde gevelstenen en een tweetal niet eerder ontdekte stenen, alles in 's-Hertogenbosch.

De dag daarop is een foto geplaatst van de gerestaureerde steen boven het poortje in de Spijkerboorsteeg te Deventer.

Op 20 september is het Friese dorp Terhorne toegevoegd aan onze verzameling.
In 's-Hertogenbosch is naast een tweetal foto's ook een afbeelding geplaatst van de steen ná restauratie, prachtig! Dat geldt ook voor het houten paneeltje van de schelpenvisser in Egmond aan den Hoef.

Door drukte rond Open Monumentendag is de website een aantal dagen niet bijgewerkt.
Op 15 september zijn we begonnen met mutaties in 's-Hertogenbosch, ontbrekende foto's zijn toegevoegd, soms moesten we helaas constateren dat er een steen verdwenen is en op sommige plekken kon de adresaanduiding verbeterd worden.

augustus
2024
De vaste inzenders hebben niet stilgezeten, op 3 augustus daarvan de eerste resultaten uit de Franse plaatsen Castelnou, Chalon-sur-Saône en Périgueux.

De volgende dag zijn daaraan toegevoegd de plaatsen Toulouse en Tours.

Op 5 augustus weer eens een Nederlandse bijdrage met een serie van drie stenen in het museum Stadskasteel in Zaltbommel.
Vanuit de Duitse Moezelregio (plaats Ediger-Eller) ontvingen we een wapen met een nog onduidelijk onderschrift, geplaatst op 6 augustus. Op die dag is ook een vernieuwde versie van het weeshuis in Hasselt (Ov.) geplaatst.

Op 7 augustus weer een plaatsje aan de Moezel, ditmaal vanuit Burg Eltz in Wierschem.

Op 11 augustus is een serie gevelstenen aan de vrijmetselaasloge toegevoegd aan de afbeeldingen van de Franse plaats Périgueux. Ook in Castelnou is de foto van een gevelsteen bijgeplaatst.

Op 20 augustus plaatsen we aanvullingen in het Nederlandse Landsmeer en het Belgische 's-Gravenvoeren. Ook in dat buurland ligt Gent, waar een drietal afbeeldingen aan de Meersenierstraat is vervangen door betere exemplaren.

De Zuid-Hollandse Eilanden zijn op 21 augustus aan de beurt, in Brielle (Voorne-Putten) is een foto geplaatst van een gerestaureerde steen en de nieuwe plaats Vierpolders is toegevoegd in dezelfde gemeente Voorne aan Zee.
Het volgende eiland is Goeree-Overflakkee, waar we Stellendam als nieuwe plaats begroeten en in Ouddorp is een betere foto geplaatst.

Op 26 augustus is een duidelijkere foto geplaatst van het medaillon aan de Orthenstraat in 's-Hertogenbosch.

Daaraan is toegevoegd een wapensteen in het Zeeuwse Koudekerke op 30 augustus.

juli
2024
Na de vakantie kunnen we aanwinsten melden uit Surhuisterveen, Bad-Bentheim en Bernkastel-Kues en Rheine, de laatste drie in Duitsland.
Meestal betreft het nieuwe ontdekkingen, maar er zitten ook restauraties en (adres)verbeteringen bij.
Het Franse plaatsje Montgiscard is de (voorlopig) laatste aanwinst.
Daarnaast zijn Saint Omer en Aurillac aangepast aan de huidige indeling van de website.
In Amsterdam is een steen met een platvis gerestaureerd en geplaatst in een binnenmuur van een particulier, daardoor is de steen alleen via internet te bekijken, zie Varia 2.
De vakantie heeft vondsten opgeleverd in Blokzijl, Enschede en Giethoorn.
In Leeuwarden is een overbodige regel verwijderd en in Amsterdam is informatie toegevoegd over het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk.

mei
2024
In Deventer zijn wat schoonheidsfoutjes hersteld, maar op 16 mei is ook een foto geplaatst van de dubbele steen van de voormalige steendrukkerij De Lange in de Sluisstraat.

Op 13 mei is Haarlem uitgebreid met een gevelsteen die de herinnering aan de Reus Cajanus levend moet houden; lees vooral het krantenartikel onder de INFO-knop.

De buurtschap Aegum, onderdeel van de gemeente Leeuwarden, is toegevoegd; eigenlijk geven we buurtschappen geen eigen pagina, maar omdat het plaatsje in de Basisregistratie wèl apart genoemd staat hebben we naast Idaard, waar de foto al stond, de enige gevelsteen op 12 mei ook onder Aegum opgenomen.

Op 10 mei plaatsen we in één klap 15 foto's van gevelstenen in de Duitse stad Aken.

april
2024
De overige 12 foto's van vondsten in Aken zijn in de website opgenomen op 25 april.

Op 24 april zijn twee foto's geplaatst bij Luik in België en aan het Duitse Aken is een vijftal foto's toegevoegd. Binnenkort volgt meer.

Tussen 7 en 8 april is een groot aantal foto's geplaatst. Allereerst een tweetal in het Duitse Aken, Bergdriesch, resp. Poststraße.
Vervolgens een reeks van 26 stenen in panden aan de Leeuwendalersweg in Amsterdam. Zelfs aan het Leeuwendalerspad is nog een steen gefotografeerd, hoewel de panden staan te wachten op de sloop. Omdat het allemaal gelijksoortige stenen betreft zijn het feitelijk geen indicaties meer van een (vroegere) bewoner, maar meer ornamentjes die de huizen van elkaar onderscheiden. Ze zijn gegroepeerd op een afzonderlijke pagina.
Tot slot is in Friesland de plaats Holwerd geïntroduceerd.

maart
2024
We sluiten op 31 maart de maand af met een paar kleine wijzigingen op de stenen van het Waaggebouw op de Brink in Deventer.

In Zutphen is een nieuwe gevelsteen ontdekt aan de Boompjeswal en de foto is geplaatst op 30 maart.
Deventer is uitgebreid met een gevelbeeld van de naamgever van de kerk aan de Rielerweg em met een tweetal stoepstenen in de Grote Overstraat.

Op 23 maart is een foto toegevoegd van een gevelsteen in de Lutte in Overijssel.

De wijzigingen van 18 maart bestaan uit een betere foto en duidelijker teksten in Twello en plaatsing van de ontbrekende foto in Purmerend. Op dezelfde dag zijn twee foto's bijgeplaatst in het Friese plaatsje Arum.

Het Noord-Hollandse Schagen is op 10 maart verrijkt met een dubbelfoto van twee gevelstenen die ooit de gevel van drukkerij Trapman sierden. De gevelstenen zijn gelukkig bewaard gebleven.

Op 9 maart is Aken verder uitgebreid met een achttal stenen.

De eerste wijzigingen druppelen al vroeg binnen. Op 3 maart plaatsen we een nieuwe steen aan de Büchel in Aken en Zwitserland breiden we uit met een nieuwe plaats: Martigny, waar we meteen twee gevelstenen tellen.

februari
2024
Op de laatste dag van de maand nog even een sprintje getrokken om zoveel als mogelijk tijdig verwerkt te hebben. Dat resulteert in plaatsing van een info-link bij de Gerrit v.d. Veerstraat in Amsterdam, het opnemen van de nieuwe Duitse plaats Garz en het uitbreiden van Hamburg en Beekbergen. In Katwijk (ZH) is een niet werkende link gerepareerd.

Een nieuw duveltje aan de Amsterdamse Reguliersgracht en een restauratie in de Tweede Weteringdwarsstraat aldaar zijn de bijdragen op 18 februari.
Ook in Rhenen zijn verbeteringen aangebracht: de wapensteen aan de Markt is gerestaureerd en van de eekhoorn is een betere foto geplaatst, waardoor de naam van de steen weer leesbaar is.
In Leiden is een drietal nieuwe foto's geplaatst, waarvan alleen de herdenkingssteen met wapens aan de Doezastraat nieuw is. Voorts is er een hele reeks tekstcorrecties aangebracht, varierend van punten tot ontbrekende initialen en spellingscorrecties.
Dat laatste is ook gebeurd bij Deventer en Amersfoort.

Op 17 februari is de lijst met huisnamen in Zierikzee, waarin ook de gevelstenen vermeld worden, vervangen door de meest actuele versie.
Bij het dorp Cabauw in de gemeente Lopik is een ontbrekend huisnummer toegevoegd.

Uit januari zijn de volgende wijzigingen: In Nieuwe Niedorp is aan de Langereis een steen met twee beren ontdekt en in de top van Amstel 34 in Amsterdam blijkt een kalkoen te zitten. Beide aanwinsten zijn ook op 16 februari geplaatst.

De eerste mutatie stamt nog uit december vorig jaar, het betreft een opgeknapte en verplaatste steen naar Oudezijds Voorburgwal 80 in Amsterdam.
De volgende steen is van rond de kerstdagen, hij toont de liefde van de duivenliefhebber in Kerkrade. Het reliëf is gemaakt door Theo Lenartz.

Op 16 februari hebben we - na een lange pauze - de draad weer opgepakt en zijn we begonnen met het wegwerken van de achterstand, die overigens niet heel erg groot is. We hopen voor het einde van de maand de boel weer op orde te hebben.